Veilig Drinkwater

In 2016 rijden we voor een nieuw veiligwaterproject van Karibu-Tanzania

Tanzania, in Oost-Afrika iets ten zuiden van de evenaar, heeft ruim 50 miljoen inwoners en is 23 x zo groot als Nederland. Het is een van de armste landen ter wereld. Men wordt er gemiddeld niet ouder dan 47 jaar. Een Tanzaniaanse gezin moet rondkomen van gemiddeld anderhalve euro per dag.

 

Een van de grootste problemen in de binnenlanden is het gebrek aan veilig drinkwater. Veel kinderen overlijden voor hun 5e verjaardag aan diarree door het drinken van dat slechte water.

Met man en macht wordt door veel hulp-organisaties gewerkt aan de verbetering van de omstandigheden en er wordt vooruitgang geboekt, maar we zijn er nog lang niet.

Karibu-Tanzania, is een organisatie voor ontwikkelingssamenwerking uit Heiloo, die al 10 jaar actief is voor de bevolking in het binnenland. Karibu-Tanzania helpt bij het realiseren van projecten op het gebied van onderwijs, gezondheid en drinkwatervoorziening en doet dat samen met de plaatselijke partnerorganisatie SHIPO.

 

Touwpompen

De Rotary Club Heiloo heeft 7 jaar geleden de aanleg van een 15-tal touwpompen in de regio Njombe mede mogelijk gemaakt. Deze pompen worden lokaal gemaakt, ze worden met de hand bediend en kosten dus geen elektriciteit of brandstof. Voor elke pomp moet een gat in de grond geboord worden naar het grondwater dat soms wel op een diepte van 60 tot 70 meter zit! Ook dat gebeurt met handkracht door mensen die daar door SHIPO voor zijn opgeleid en inmiddels zijn er al ruim 2500 van dit soort drinkwatervoorzieningen gerealiseerd. Maar er zijn ook gebieden waar harde bodemlagen het boren met de hand onmogelijk maken. Een van die locaties is de gemeente Saja. Als er geen ander voorzieningen zijn moeten schoolkinderen van huis water meenemen en de school gaat met de leerlingen water uit een bronnetje tappen. Klik hier om te zien hoe dat gaat.

Watersilo’s

SHIPO is nu bezig met het opzetten van kleine projecten, per dorp of per gemeente. Er wordt vooraf eerst intensief overleg gevoerd met de dorpsbewoners, er worden lessen gegeven, onderhoudsmonteurs opgeleid en gebruikersverenigingen opgericht. De dorpelingen worden zo projecteigenaar en als een project klaar is en SHIPO verlaat het dorp, dan kunnen de gebruikers op eigen kracht de installaties onderhouden.

De methode die nu wordt toegepast bestaat uit het opvangen van regenwater dat in het regenseizoen ruimschoots valt. Dit water wordt in grote stenen silo’s bewaard voor de 9 droge maanden.

Samen met SHIPO heeft Karibu-Tanzania in het dorp Igomba door de bewoners zo’n silo laten bouwen. Maar veel van deze gemetselde silo’s gaan lekken. Karibu-Tanzania en Shipo hebben daarom in een nabijgelegen dorp, bij een school, in september 2015 een grote stalen silo geplaatst zodat onderzocht kan worden wat de beste methode is. De onderdelen voor zo’n silo (voor 50.000 liter) komen van een Nederlands bedrijf. In Nederland zie je honderden van deze silo’s bij land- en tuinbouwbedrijven, maar voor Tanzania is het iets nieuws. De kosten liggen lager en de verwachting is dat deze silo's duurzamer zijn. Karibu-Tanzania wil samen met SHIPO bij andere scholen ook zulke silo's gaan plaatsen. De Kustrally "Rijden voor water" streeft ernaar financieel bij te dragen aan dit project. Klik hier voor een film over de bouw van een watersilo in Saja.